Gang på gang har vi sett hvordan kraftproduksjon har kommet i konflikt med behovet for å ta vare på viktige naturverdier. FNs naturavtale forplikter oss til å verne mer natur, og restaurere ødelagt natur frem mot 2030.
Vindkraft på land er en svært arealkrevende måte å produsere energi på, og betyr store naturinngrep. NRK har det siste året kommet med alvorlige avsløringer om en nærmest systematisk mangelfull kunnskapsinnhenting om naturverdier i forbindelse med store utbyggingsprosjekter, som har ført til at viktige naturverdier har blitt rasert. På Krogstad, der Akershus Energi Vind ønsker å etablere vindkraft, er det gammelskog, og det er observert flere rødlistede arter. Fordi Romerike er en lite vindutsatt region må også vindmøllene bli høye, og man regner med at det blir mellom 4-6 vindmøller på mellom 250-300 meter. Konsekvensene ved en nedbygging vil bli alvorlige og irreversible.
Akershus har et stort kraftunderskudd som vil vokse i årene fremover. Over halvparten av norsk energibruk er fossilt. Skal vi komme til nullutslippssamfunnet og nå våre klimamål trenger vi mer fornybar kraft, men vi må også få mer ut av kraften vi allerede produserer. Det foreslåtte vindkraftanlegget skal ha villet dekke energibehovet for om lag 5000 husstander.
Vi redder ikke klimaet ved å rasere naturen. Derfor må vi forene mer fossilfri energiproduksjon med en politikk som setter natur foran profitt. SV har fra opposisjon på Stortinget dyttet i gang en historisk havvindsatsning. SV i Lillestrøm presset nylig gjennom en satsning på solenergi på sine kommunale bygg, som har satt kommunen på kartet innenfor solenergimiljøet. Men det er ikke nok. De fleste tak i Akershus er hverken kommunale, fylkeskommunale eller statlige, de er private. Grå arealer må brukes mer til kraftproduksjon. Akershus har et stort potensiale til å bidra med mer grønn energiproduksjon som ikke går på bekostning av naturen, også gjennom bergvarme og oppgradering av vannkraftverk
Akershus SV vil: